© 2019 by Thora HA.   thora.arnardottir@gmail.com

 

A few of my part 1 architectural projects I worked on as a team member at BrightSpace Architects

 

Residential

 

This project is located in the south coast of the UK. The proposal was to demolish the existing bungalow and detached double garage and construct three detached houses.

This initial concept for the stepping of the plan forms and the general arrangement of the site demonstrates how the consideration of overlooking onto the neighbouring properties from first floor windows was a primary consideration at the outset of the design process.

Residential

 

The project based in the UK was submitted for a full planning application for the redevelopment of an existing residential plot. The proposal was to redevelop three new detached houses, replacing the existing former bungalow and its associated cottage building.

With the site being heavily occupied by large trees the layout of each house is positioned in regards to their position. This arrangement created a large central green space within for a wildlife habitat.

Commercial

 

This was a project for a refurbishment of an existing visitor centre to a new restaurant, located in the centre of Bournemouth. They key objective with this project was to redevelop the existing building to a new and exciting restaurant in the heart of the town. 

 

The approach on this proposal was to retain the existing structure but open the sides up and have a transparency through to the public gardens from the main road. 

A timber cladding was used to mask the former brick structure and mimic tree bark. The curvature of the end gables was replicated in columns for a tensile structure in a proposed outside terrace on the first floor with views over to the gardens. The roof on that side is opened up to allow more light to come in.

 

 

Educational - competition

 

The philosophy behind the school design is the use of adaptive passive solar architecture. The school has been designed as a function of the climatic conditions of Khovd, Mongolia, the building can be adapted to suit the changing weather and climate, both daily and seasonally. The building is transformed daily, using large manually operated insulated shutters, opening the building in the morning for the collection of solar energy and then closing it again in the evening to prevent heat loss at night.